Katılım Sigortacılığı Ekonomiye Moral Verecek

Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, Küresel Katılım Finans Zirvesi’nde (Global Participation Finance Summit-GPAS) “Hem kazan hem kazandır! 700 yıllık bir başarı hikâyesi” başlıklı oturumunda yerli ve yabancı konuklara katılım sigortacılığını anlattı. Sincek, Türkiye’de 5.5 milyar TL düzeyine ulaşan faizsiz fonların Türkiye’nin ihtiyacı olan ucuz finansman ihtiyacını sağladığını söyledi.

Ekonominin ihtiyacı olan moral Türkiye’nin faizsiz gücünden geldi. İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Küresel Katılım Finans Zirvesi (Global Participation Finance Summit-GPAS) kapsamındaki “Hem kazan hem kazandır! 700 yıllık bir başarı hikâyesi” başlıklı oturumunda konuşan Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, dünyada 20 milyar dolar işlem hacmine ulaşan katılım sigortacılığının Türkiye’de çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu, bu finansal gücün ekonominin tansiyonunu dengelediğini belirtti.

Sincek şunları söyledi: “Türkiye’de bilindiği üzere bireysel emeklilik sistemi 2003 yılının sonlarında hayata geçerken, faizsiz emeklilik fonları ilgili mevzuat düzenlemeleri akabinde 2010 yılında sistemde kullanılmaya başlandı. Faizsiz fonların yıllara göre büyüme grafiği bize moral veriyor. Faizsiz fonlar, mevcut durumda (10.11.2017 tarihli veriye göre) yaklaşık 5,5 milyar TL’lik büyüklükle %7,19’luk Pazar payına sahip. İlgili pazar payı 2010 sonunda ise sadece 7,5 milyon TL büyüklük ve %0,06 oranında Pazar payına sahipti. Faizsiz fonların geldiği nokta ciddi bir büyüme ivmesinin sonucudur. Özellikle 2017 yılı başında başlayan Otomatik Katılım sisteminde ise faizsiz fonu tercih edenlerin hem katılımcı sayısına göre, hem de fon büyüklüğüne göre, Pazar payları dikkate alındığında %63’lü seviyelerde olması faizsiz fonun emeklilik pazarındaki tercihte ön planda olduğunu göstermektedir.”

DOĞRUDAN SERMAYE GİRİŞİ ARTACAK

Katılım sigortacılığının önümüzdeki dönemde Türkiye’de büyük bir sektör haline geleceğini belirten Sincek, “Türkiye’deki faizsiz fonların daha cazip hale gelmesiyle doğrudan sermaye girişi artacak. Özellikle Malezya ya da Körfez ülkeleri başta olmak üzere yurt dışı yatırımlarının artışını göreceğiz. Kısacası; Türkiye’de katılım sigortacılığı büyük bir hız kazanacak” dedi.

3 YIL İÇİNDE YENİ OYUNCULAR GELECEK

İnsani Finans zirvesinin zamanlamasının Türkiye’deki katılım sigortacılığının hız kazandığı bir dönemde yapılmasının isabetli olduğunu aktaran Sincek, “3 yıl içerisinde hali hazırda pencere sistemiyle faizsiz tarafta hizmet veren şirketler bir karar verme durumunda olacaklar ve katılım sigortacılığı yönetmeliği esasları ile hizmet vermeleri gerekecek. Yani sigortacılık daha da “insani”leşmiş olacak. Sektöre yeni oyuncular gelecek” şeklinde konuştu.

İSTANBUL FİNANS MERKEZİ OLACAK

Sincek şunları ekledi: “Medeniyetlerin buluşma noktası olan Türkiye ve İstanbul’umuz faizsiz finans konusunda da bir buluşma noktası olma yolunda bu zirveyle önemli bir adım attı. Diliyorum ki; zirveye katılan siz değerli uzmanlarımız, akademisyenlerimiz ve iş adamlarımızın değerli görüşleri ve katkıları ile insanı merkeze alan bir finans mantığını hem Türkiye’de hem dünyada daha iyi yerlere getirme şansımız olur. Günümüzde dünyanın dört bir yanında şahit olduğumuz fakirliği ve gelir dağılımı adaletsizliğini yok etmek için, kökleri İslam’ın ilk yıllarına dayanan dayanışma ruhunu, yeniden yeşerterek insanlığın susadığı iyilik iklimini oluşturmamız gerekiyor. Bu sebeple insan odaklı, topluma ve bireye hizmet eden, değer katan bir finans yaklaşımı olan İnsani Finans yaklaşımını içtimai hayatımızın odağına koymamız gerekmektedir. Türkiye’nin gerçekleştirdiği bu hamlelerle değişimin öncüsü olacağına inanıyorum”

  05419504585