İşte Afetin Sigorta Sektörüne Bilançosu

İstanbul’da 9 gün arayla ikinci kez meydana gelen yağış felaketiyle 20 dakikada metrekareye 40 kilo yağmur düştü, dolu ve fırtına sebebiyle binlerce araç, ev ve işyeri hasar gördü. Geçtiğimiz hafta meydana gelen felaket sonrası hasar tespit çalışmaları devam ederken, bilanço da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Perşembe günü meydana gelen felaketin ardından, Anadolu Sigorta’ya gelen ihbarlar üzerine iki binin üzerinde hasar dosyası açıldı. Hasar dosyası henüz açılmayan araç, konut ve işyerleri de var.

Anadolu Sigorta için 15 milyon TL’ye yakın olduğu tahmin edilen hasar rakamının büyük kısmını araç hasarları ile konut ve işyerlerinde meydana gelen su baskınları oluşturuyor. Afet kaynaklı maddi hasarlarda sigortanın önemine dikkat çeken ve yaşanan olaylarda sigortalılarının mağduriyetlerini önleme amaçlı tedbir ve uygulamalarından bahseden Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Levent Sönmez tüketicilere, uzmanlar tarafından felaketler öncesi yapılan uyarıları dikkate alma, sigorta poliçelerinin kapsamı ve muafiyetler konularında bilgilendirmede bulundu.

“Yapılan uyarılara, poliçe içeriklerine ve muafiyetlere dikkat!”

İstanbul’da meydana gelen son felaketin, sel ve su baskını yanında kuvvetli dolu yağışı nedeniyle araç hasarlarına ve ilk anda akla gelmeyecek pek çok maddi kayba sebep olduğuna dikkat çeken Sönmez, “Afet risklerini ve özellikle dolu teminatını da içeren kapsamlı konut, işyeri ve araç sigortaları yaptırmaları, tüketicileri tüm bu mağduriyetlerden kurtaracaktır.” dedi.

Uzmanların iklim değişikliği nedeniyle meydana gelen afetlerin devam edeceği konusunda sürekli olarak uyarılarda bulunduğunu da hatırlatan Sönmez, “İstanbul’da 9 gün arayla yaşanan iki büyük yağış felaketi, maalesef iklim değişikliği kaynaklı afetlerin hayatımızın bir parçası haline gelmeye başladığını gösterdi. Maddi hasarları en az indirmek için de artık gerek araç, gerekse konut ve işyerleri için bu riskleri de kapsayan sigortaları satın almak çok daha büyük önem taşıyor. Bunun yanında, tüm sigortalılarımıza ve vatandaşlarımıza uzmanların uyarılarına daha fazla kulak vermelerini ve muhtemel felaketler öncesi mümkün olabilen kişisel önlemlerini almalarını tavsiye ediyoruz” dedi. Sönmez, tüketicileri sigorta muafiyetleri konusunda da uyardı: “Sigorta sektöründe sel-su baskını için genel olarak kabul görmüş olan muafiyetler söz konusu. Sigortacılıkta muafiyet; sigortalının riskin bir bölümünü üstlenmesi ve tazminatın ödenmesi sırasında söz konusu hasarın sigortalının üzerinde kalan bölümüdür. Bu,  poliçe prim tutarının düşürülmesi için sıklıkla başvurulan bir yöntemdir.”

“Yaşanan son olaylarda, sigortalılarımızın mağdur olmasını önlemek için bazı istisnai kararlar ile birlikte her türlü önlemi aldık!”

Sözlerine, “Yaşanan son olaylarda, sigortalılarımızın mağdur olmasını önlemek için bazı istisnai kararlar ile birlikte her türlü önlemi almış bulunmaktayız. Aslen sektördeki en geniş kapsamlı ürünlere sahip şirketimizde bu teminatlar için herhangi bir muafiyet uygulamamız bulunmuyor. Bu sebeple, şirketimizden poliçe yaptırmış olan sigortalılarımız için yaşanan dolu hasarlarında ve kasko poliçeleri kapsamındaki sel hasarlarında herhangi bir muafiyet uygulanmayacak.” şeklinde devam eden Sönmez, konuşmasını şöyle tamamladı : “Ayrıca normal koşullarda hasar ihbarlarının ilgili Genel Şartlarda belirtilen sürelerde yapılması beklenmekte olsa da, yaşanan olağanüstü olay ve yoğunluk sebebiyle şirketimizce düzenlenmiş poliçeler için bu süre tam olarak dikkate alınmayacak, makul süreler içerisinde şirketimize iletilmesi şartıyla hasar dosyası açılmaya devam edilecektir.”


 

  05419504585