İngiliz Hükümeti Uzay Aracı Sigortaları İçin Düzenleme Peşinde

 

Özel şirketlerin İngiltere'den uzaya uydu veya roket göndermesinin yolunu açan "uzay endüstrisi yasası"nın 15 Mart'ta yürürlüğe girmesinin ardından hükümet, uzay aracı sigortasını düzenlemenin en iyi yolunu aramaya başladı. İngiltere hükümete bu düzenleme ile birlikte uzaya roket ve uydu gönderilmesi konusunda yaşanan küresel rekabette öne çıkmayı hedefliyor.

İngiltere hükümeti tarafından hazırlanan “uzay endüstrisi yasası” yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre İngiltere hükümeti, 2020 yılına kadar uzay üssü inşa etmek için gerekli hazırlıkları yapabilecek. Ayrıca şirketler uzaya uydu veya roket gönderebilecek.

Insurance Times’ta yer alan habere göre, Birleşik Krallık Uzay Ajansı ve Ulaştırma Dairesi, bu pazarın gelişebilmesi için sorumluluklar ve sigorta konusunda sektörün harekete geçmesini bekliyor. 20 yıl içerisinde 35 milyar dolara ulaşması beklenen pazarın “ticari uzay uçuşlarını” da mümkün kılacağını düşünülüyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Uzay ajansının genel müdürü Graham Turnock, “Uzay Endüstrisi Yasası’nda ortaya konan düzenleyici çerçevenin, küçük uyduların fırlatılması ve yörünge altı uçuşlarda tehlikesiz, güvenli ve cazip bir ortam yaratmasını istiyoruz. Bu noktada sigortacıların ve yüklenicilerin söyleyecek sözleri olmalı” dedi.

Edinilen bilgilere göre, bu kapsamda İşletme, Enerji ve Endüstri Stratejisi ile Sivil Havacılık Dairesi Başkanlıkları, uzay aracı lisansı vermeden önce risklerin nasıl sigortalanabileceğini belirlemeye çalışıyor.

Elon Musk düzeni değiştirdi

ABD merkezli uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX şirketinin kurucusu Elon Musk’ın girişimiyle yapılan dünyanın en güçlü roketi Falcon Heavy’nin 6 Şubat’ta Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Üssü’nden uzaya fırlatılmasının tüm dünyada canlı olarak izlenmesi ülkeleri harekete geçirdi. İngiltere dahil birçok ülke uzaya uydu ya da roket fırlatılması konusunda ülkelerinin merkez üssü olarak kullanılmasını istiyor.

  05419504585