İhracatçı Alacak Sigortasından Yeterince Faydalanmıyor

Euler Hermes Türkiye Genel Müdürü Özlem Özüner, alacak sigortasının geldiği nokta ve kefalet sigortasının geliştirilmesi için başlatılan yeni arayışlarla ilgili açıklamalar yaptı. Alacak sigortasıyla iş dünyasına hem yurtiçi hem yurtdışında büyük bir bilgi ağı sunduklarını ifade eden Özüner, bu sigortanın 10 milyon lira ve üzeri ciro ya da 1 milyon euro ve üzeri ihracatı olan şirketlere çok ciddi katma değer sağlayacağını vurguladı. Özüner sözlerini şöyle sürdürdü: "Şirketlere 'alacağınızı sigortalayın, sonra işinizi geliştirmeye bakın' diyoruz. Herkesin bu sigortayla bir kere tanışmasını istiyoruz. Sonra zaten faydasını görüp devam ediyorlar. Yenileme oranlarımız yüzde 90'larda. Bugün için yüzde 70 iç pazar yüzde 30 ihracatla ilgili çalışıyoruz. İhracatçılar bu sis"

KEFALET'LE NAKİT LİMİTLERİ BÜYÜYECEK'

Kefalet sigortasının yaygın kullanımı için, ekonomi yönetiminin başlattığı mevzuat çalışmalarını yorumlayan Özlem Özüner, bu düzenlemenin TBMM'nin yeniden açılmasıyla yasalaşmasını beklediklerim belirtti. "Kefalet sigortası çok iyi olacak. Kamu ihalelerine teminat veremiyorduk. Bu gerçekleşecek" diyen Özüner, şöyle devam etti: "Bankalarla işbirliği yapacağız. temden yeterince faydalanmıyor. Oysa bu sistemle ihracatı desteklemek istiyoruz. Eximbank da bizden bunu istiyor. Çünkü dünya çapında yaygın ağımızla, şirketlere ticaret yaptıkları ya da yapmak istedikleri alıcılarla ilgili bilgi sunuyoruz ve sigorta güvencesi veriyoruz." Ayrıca faktoring sektörünün de alacak sigortasıyla yakından ilgilendiğini, onların Risk paylaşımı için 3 banka ile anlaştık. Yeni düzenlemeyle teminat mektubunu bizden alanların, bankalardaki nakit limitleri de büyüyecek. Ayrıca şirketler maliyet avantajı kazanacak. Yurtdışındaki avantajları artacak. Zaten dünyada teminat mektuplarını daha çok sigorta şirketleri verir. Bu sigortayı mal alımı yerine esas olarak sözleşmeli işlerle (enerji, altyapı projeleri vb.) ilgili kullandırmak istiyoruz." üzerinden şirketlere ulaşmak için çalışma yaptıklarını belirten Özüner'in, bu sigortanın az kullanımıyla ilgili şu yorumu da dikkat çekici: "Vadeli çeklere alışılmış. Çek aldığı kişiyle ilgili olarak 'eniştesini, amcasını tanıyorum' diyenler oluyor. Ama yıllarca o yükle yaşıyor." Ödemelerde rahatlama var Güncel konularla ilgili değerlendirmeler de yapan Özüner, Kredi Garanti Fonu (KGF) üzerinden kullandırılan kredilerin piyasaları hareketlendirdiğini ve ödemelerde bir rahatlama sağladığını söyledi.

Özüner, "Ticaret dönmeye başladı. Bunu kendi işlerimizde de görüyoruz. Alacak sigortası konusunda hasar ödemelerimiz azaldı. Geçen yıl yüzde 100'ü geçen hasar oranının bu yıl yüzde 50 civarında olmasını bekliyoruz. Bu oran için sektörümüzün normali diyebiliriz. Vadelerle de kısalma var. Bu yıl ortalama 120 günün altına inebilir. Ayrıca şirketler riski dağıtmak için mal satışını daha çok firmaya yaymak istiyor" dedi.

KGF ile sağlanan canlılığın geçici olduğunu da dikkati çeken Özüner, Türkiye'nin büyümede farklı bir modele geçmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca Kuzey Irak'taki referandum nedeniyle konuşulan önlemlerin, o bölgeyle ticaret yapan şirketlere etkisini görmek için yılsonunu beklemek gerektiğini ifade eden Özüner, şunları kaydetti: "Antep gibi şehirlerde talep azalması olabilir. Bunu için limit taleplerini görmemiz gerekecek."

  05419504585