Gençler İçin ‘Akıllı Yatırım’ Daha İlgi Çekici

 

Bireysel Emeklilik Eğilimleri 2018 araştırmasına göre yalnızca işlemlerle uğraşmamak için emeklilik planı yaptırmayan ciddi bir kitle var. Sorunla uğraşmaktan korkan kitle uğraştıracak gibi göründüğü için emeklilik şirketlerinin web siteleri kullanmıyor, araştırma yapmaktan da itina ile kaçınıyor. Araştırmaya göre, genç katılımcılarda "emeklilik" kelimesi yerine "akıllı yatırım" daha tetikleyici.

Özyeğin Üniversitesi doktora öğrencisi ve AkıllıBes’in kurucusu Onur Yurtsever, Türkiye Bireysel Emeklilik Eğilimleri Araştırması 2018’i yaptırdı. Araştırmadan çıkan ilginç sonuçlara göre vatandaşlar hem bugün, hem de ilerleyen zamanlarda herhangi bir pürüzle uğraşmak istemiyor. Hatta bundan korkuyor. Yalnızca “uğraşmamak” için emeklilik planı yaptırmayan ciddi bir kullanıcı kitlesi mevcut. Kullanıcılar tüm finansal işlemleri tek çatı altında toplama eğiliminde. Bu durumun başlıca nedeni kullanıcı için “kolaylık” ve daha fazla uğraşmama. Emeklilik şirketlerinin web siteleri katılımcılarda genel olarak “beni uğraştıracak gibi gözüküyor” algısı uyandırıyor. Kullanılan tasarım ve arayüzler
katılımcılara karışık geliyor. Bundan dolayı katılımcılar bir akışa dahil olmayıp web sitesi üzerinden yürütülen süreçlerde zorlanıyor. Sıcak, güncel, yalın, kolay ve güven algısını öne çıkaran dijital ürünler tercih ediliyor.

ARAŞTIRMADAN HOŞLANMIYORUZ

Habertürk gazetesinden Rahim Ak‘ın haberine göre, katılımcıların büyük bir kısmı BES’e dijital olmayan kanallardan dahil olduklarını söyledi. Katılımcılar ya en çok reklamını gördükleri veya hali hazırda çalıştığı şirketlerle ya da bankaların, bireysel satışçıların veya acentelerin etkisi ile sürece katılıyor veya şirketlerin web sitesinden bilgi alıyor. Kullanıcılar bir web sitesi ve mobil uygulama ile etkileşime geçtiklerinde, akışın kendilerini yönlendirmesini bekliyor. Konu hakkında araştırma yapmaya vakit ayırmak istemeyen katılımcılar, istedikleri bilgiye erişmek için yalın ve samimi bir iletişimi tercih ediyor.

VATANDAŞ ANİMASYONDAN ASLINDA HOŞLANMIYORMUŞ

Ortaya çıkan ilginç bir sonuç reklam gibi gözüken slider’ların kullanıcılar tarafından beğenilmemesi.
Animasyonlar da hem web sitesinin açılmasını yavaşlattığı hem de bir katma değer sağlamaktan ziyade akışı karmaşıklaştırdığı için beğenilmiyor.

TETİKLEYİCİ KELİME AKILLI BİR YATIRIM

Özellikle genç katılımcıları “emeklilik” yerine “akıllı bir yatırım” yaptıkları algısı daha çok çekiyor. Kullanıcılar ayrıca marka sadakatinden dolayı ödüllendirilmeyi beklemekte.

FONLARIN AYRI OLDUĞUNUN FARKINDA DEĞİL

Araştırmaya göre katılımcılar genel olarak BES hakkında bir bilgi birikimine sahip ve % 25 devlet katkısının farkında. Ancak BES’te çeşitli fonlara yatırım yapılabileceği ve bu fon tercihlerinin yılda 6 kez değiştirilebileceği, daha farklı fonlar seçilerek daha yüksek getirilere ulaşılabileceği ve bir şirketten başka bir şirkete geçilebileceğini bilmiyor. Robot danışman gibi yenilikçi ve katılımcıların etkileşimini artıracak ürünler ilgi çekiyor.
İlk tercih edilen şirket genelde halihazırda bankacılık veya daha önce uygun maliyetlere sigorta hizmeti aldıkları (örneğin kasko) firmalar oluyor.

ARAŞTIRMA BULGULARI (%)

Devlet katkısı bilinirliği 100.00
Fon dağılım değ. haklarını kullanma bilinirliği 1
Başka emeklilik şirketine geçebilme bilinirliği 2
Robot danışmana ilgi oranı 75.80
Uğraşmak istememe 54.25
Sürecin parçası olamamak 22.16
Online ürünlerin karışıklığı 14.60
Slider’ları beğenmeme/istememe 84.40
Mobil deneyimi beğenmeme 89.34
Animasyonları beğenmeme 76.92
Tek elden yönetme isteği 98.10
Yatırım yapmaya ikna olma 4.68
Arayüzleri kolay, yalın bulma 2.40

  05419504585