Çiftçi Kayıt Sistemine Nasıl Kayıt Olunur ?

Tarım Sigortaları Havuzu’ndan (TARSİM) yapılan açıklamada, Bitkisel Ürün Sigortaları 2018 yılı üretim sezonu için poliçe başvurularının 6 Kasım tarihi itibarıyla başladığı belirtildi. Peki çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) nasıl kayıt olunuyor? Başvuruda gereken belgeler neler? ÇKS kaydı nasıl sorgulanır? İşte gerekli tüm bilgiler...

Çiftçiler yeni ÇKS kaydı yaptırma, mevcut ÇKS kayıtlarını güncellemek için, gerekli bilgi ve belgelerle, il/ilçe tarım müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. İl sınırları içerisindeki araziler için il müdürlüğüne, ilçe sınırları içerisindeki araziler için ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunulur. Birden fazla ilçe sınırları içinde tarımsal faaliyet sürdüren çiftçiler ÇKS’ye kayıt olmak için, başvurularını tarım arazisinin bulunduğu yerleşim birimlerinden herhangi birinin bulunduğu ilçe müdürlüğüne, arazi merkez ilçede ise il müdürlüğüne yapmaları gerekiyor.

Çiftçiler ÇKS başvurusu esnasında tarımsal faaliyette bulundukları arazilerin ve tarımsal faaliyetleriyle alakalı bilgilerin tamamının beyan edilmesinden ve başvuruları sırasında teslim ettikleri belgelerdeki ya da internet üzerinden yapılan başvurularda beyan edilen bilgilerin doğru olmasından kendileri sorumlu olup aksi ispatlanırsa cezai yaptırımda bulunulur.

ÇKS kayıt süresince, başvuru sahipleri tarafından doldurulan çiftçi kayıt formları ve istenecek diğer bilgi ya da belgeler, il/ilçe müdürlüklerince teslim alınarak her çiftçi için açılacak dosyada ayrı ayrı saklanır. İnternet üzerinden ÇKS kaydı için müracaat eden çiftçilerin bilgileri Bakanlık veri tabanında saklanır, söz konusu başvurulara dair, il/ilçe sistem sorumlularınca, sistemden alınacak ÇKS Belgesi çiftçinin dosyasında saklanır.

Çiftçiler ÇKS sistemine kayıtlarını aşağı yukarı 1 saat gibi zaman diliminde gerçekleştirebilirler. (İl/İlçe tarım müdürlüklerindeki yoğunluğa göre değişir) Çiftçiler kayıt yaptırmak için aşağıda verilmiş olan belgeleri yanında getirmeleri gerekiyor. ÇKS’ye kaydolmak veya kayıtlarını güncellemek üzere il/ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunan çiftçilerden, Çiftçi Kayıt Formu (EK-1) istenir. İnternet ortamından ve/veya e-devlet kapısı üzerinden yapılan başvurularda sistemdeki ilgili alanlar doldurulur.

1-ÇKS Kaydı için Başvuru Dilekçesi

2-Çiftçi Belgesi (ÇKS’ye kayıt olacak veya ÇKS kayıtlarını güncelleyecek çiftçilerden Çiftçi Belgesi istenir.)

3-Tapu Müdürlüğünden “Kayıtlarımıza Uygundur” ibareli, onaylı tapu fotokopisi ( İlk müracaatlarda gerekli)

ÇKS’ye kaydolmak üzere başvuruda bulunan çiftçilerden, çiftçi kayıt formlarında veya sistemdeki ilgili alanlarda kadastro geçmiş birimlerdeki tarım arazileri için tapu kayıtları beyanı istenir.

4-T.C. Nüfus Kayıt Cüzdanı Fotokopisi (İlk müracaat)

5-Formlar

—Çiftçi Kayıt Formu

—Tarımsal Faaliyetler Formu

—Arazi Bilgileri Formu

-Kira Formu (Birinci derece akrabalara ait arazilerin beyanı için)

-Muvvaffakatname -1 Formu (Hisseli arazilerde bir kişinin tüm araziyi beyanı için)

—Arazi Kiralık İse Kira Sözleşmesi

6- Döner Sermaye Makbuzu

Çiftçi kayıt sistemine kayıt yaptıran çiftçiler aşağıdaki linklerden herhangi birine tıklayarak bilgilerinin doğrulunu kontrol edebilirler. Sorgulama sonucunda bilgilerde eksiklik ya da yanlışlık varsa ilgili il/ilçe müdürlüklerinden düzelttirebilirler.

  05419504585