BES’e dijital destek lazım

GARANTİ Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, Bireysel emeklilik sisteminde dijital katılımların arttırılması için şirketlerin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Bireysel emeklilikte yeni kesinti oranlarının şirketler üzerindeki etkisine değinen Onaran, 2013’te sistemin hızla büyüyerek, altın dönemini yaşadığını, ancak şirketlerin gelirleri ve karlılıklarının olumsuz etkilendiğini kaydetti.
 
Cemal Onaran, bu değişimlerin olumsuz etkilerini atlatmaya başlamışken yeni kesinti oranları ile 2016’da yine benzer bir değişim ile karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek, “Gelirlerin biraz daha düşeceği döneme giriyoruz. Şirketlerin seçenekleri kısıtlı; satışları artırarak gelir kaybını telafi etmek ve giderleri çok daha dikkatlice yönetmek” dedi.
 
Bu noktada emeklilik şirketlerinin ortak talepleri olduklarını da vurgulayan Onaran, şunları söyledi: “Mesela bizim ve katılımcıların maliyetlerinin daha da düşmesini sağlayacak olan dijital katılımların arttırılması için şirketlerin desteklenmesi iyi bir yol olabilir. Bankacılıkta dijital kanalların yaygınlığı güzel bir örnek. Dijital banka müşterisi, birçok banka ürününü satın alabildiği gibi; basitleşmiş, bilinirliği artmış bireysel emeklilik ürününü de banka internet şubesinden alabilir. Şu ana kadar katılımcının faydasını önde tutarken, şirketlere de sektörün büyümesi için her türlü desteği sağlayan ilgili mercilerin alternatif çözümler bulmak konusunda bizleri destekleyeceğine inanıyoruz. Değişikliklerin ana amacı belli, tasarrufları artırmak.”
 
Cemal Onaran, yeni kesintilerin katılımcılara etkisi hakkında bilgi vererek, “Eskiden şirketler katılımcılardan yönetim gider kesintisi yapabiliyor, çıkış aidatını da 10 yıla kadar uzayan sürelerde alabiliyordu. Yeni düzende fon işletim gideri kesintisi hariç tüm kesintiler ilk beş yılla sınırlanıyor. 5 yılda sistemden erken çıkılması halinde kesintiler de eskiye kıyasla düşüyor. Ayrıca katılımcıları, sistemde uzun süre kalmaya teşvik etmek için sözleşmenin 5. yılı dolduktan sonra fon işletim gideri kesintisinde yüzde 2.5 oranında iade başlıyor, bu oran 10 yıl boyunca artarak yüzde 25’e kadar yükseliyor” dedi.
 
 
ÖMÜR BOYU MAAŞ
 
Cemal Onaran, “Bireysel emeklilik tasarruf mu yoksa emeklilik sistemi mi?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Sistemi biriktirme ve emeklilik dönemi olarak ikiye ayırabiliriz. Türkiye bence hala biriktirmeye odaklanmalı. En büyük problem emekliliğe kadar yeterince tasarruf yapamamış olmak. Şikayetlerimiz, ‘yeterince biriktirdim ama iyi değerlendiremediğim için emeklilikte zorlandım’ değil, ‘emekli oldum, hala birikmişim yok’ şeklinde. İyileştirmemiz gereken konular; daha fazla katılımcının sisteme girmesi, sistemde kalma süreleri, düzenli ödeme yapma alışkanlıkları ve tasarruf tutarları.”
Cemal Onaran, katılımcıların yüzde 73’ünün 45 yaşın altında olduğunu belirterek, para biriktirmek için sisteme katıldıklarını, zaman içinde beklentilerinin değiştiğini söyledi. Katılımcıların yarısının emekli olduktan sonra aylık maaş almak istediklerini ifade eden Onaran, “Ama emeklilik hakkını kazandıklarında genelde toplu para alıp, çıkmayı tercih ediyor. Temel sebebi de yıllık gelir sigortasının eksikliği. Ömür boyu maaş, toplumumuz için önemli bir kavram. Ekim ayından itibaren yıllık gelir sigortaları alternatif olarak sunulacak” dedi.
 
Getiriler düştü fonlar büyümedi
 
CEMAL Onaran, bireysel emekliğin bu yıl da hızla büyüdüğünü belirterek, şunları söyledi: “2015’in 7 ayında 525 bin katılımcı daha sisteme girdi ve ödenen katkı payı tutarı da arttı. Sadece fon tutarındaki büyüme geçen yılın altında kaldı. Bunun da sebebi, getirilerin geçen senenin altında kalması. Biz şirket olarak, Şubat ayında sektörde 900 bininci katılımcıya ulaşan ilk şirket olduk, şimdi da 1 milyonuncu katılımcıya ulaşma hedefindeyiz. 944 bin katılımcımızın 6.1 milyar fonu şirketimizde değerleniyor. Katılımcılarımızın hesaplarında 637 milyon TL devlet katkısı birikti.”
 
 
Pazar yüzde 7.1 büyüdü
 
SİGORTA pazarı bu yılın ilk yarısında yüzde 7.1 reel büyüdü. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) sigorta sektörünün 2015 yılı Ocak-Haziran verilerini açıkladı. Buna göre sigorta şirketleri ilk yarıda 15.2 milyar TL prim üreterek, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 14,8 büyüdü. Yıllık enflasyonla mukayese edildiğinde ise reel büyüme yüzde 7.1 oldu. Toplam prim üretiminin 13.3 milyar lirası hayat dışı sigortalardan, 1.8 milyar lirası da hayat sigortalarından kaynaklandı. Buna göre hayat dışı sigorta pazarı yılın ilk yarısında reel olarak yüzde 6.4, hayat sigortaları ise yüzde 12.7 reel büyüdü. 2015’in ilk yarısında sigorta şirketleri kasko sigortasından 2,6 milyar lira prim üreterek, geçen yılın aynı dönemine oranla nominal yüzde 8.34, reel olarak da yüzde 1.06 büyüme gerçekleştirdiler. Trafik sigortasında ise şirketler 3 milyar lira prim üreterek, reel olarak yüzde 3.18 prim artışı sağladılar.
  05419504585