Aon Yatırımcıya 2017 Risk Haritası Hazırladı

Sigorta brokerliği, reasürans brokerliği, risk yönetimi ve insan kaynakları danışmanlığı alanında dünyanın 120’den fazla ülkesinde faaliyet gösteren Aon, 2017 yılının Politik Risk, Terörizm Risk ve Politik Şiddet Haritaları’nı yayınladı. 
 
Aon’un, 2004 yılında ünlü ekonomist NourielRoubini tarafından kurulmuş bağımsız araştırma şirketi olan Roubini Global Economics (RGE) ile ortaklaşa hazırladığı 2017 Risk Haritaları yayımlandı. Bu yıl ilk defa politik riskler, terör saldırıları ve politik şiddet haritaları bir arada yayınlandı. Global ekonomi, politik ve iş çevrelerince referans olarak kabul edilen Aon Risk Haritaları, ekonomi, pazar ve politika verilerinin finansal, kurumsal ve politik profesyonellerinin uzman görüşlerinin sistematik analizle birleştirilmesi ile hazırlanıyor.
 
Aon Terörizm Risk ve Politik Şiddet Haritası ise, 2007 yılından bu yana The Risk AdvisoryGroupile birlikte, terörist tehditler ve politik şiddet riski üzerine ayrıntılı deneysel ve istihbarata dayalı veriler ile üretilmektedir.
 Yatırımcıların büyük risk ve/veya kazanç barındıran gelişmekte olan ülkelere yönelik yatırımlarına yön vermek amacıyla hazırlanan Aon Risk Haritaları ilgili ülkelerdeki riskleri değerlendirmeye yönelik var olan en kapsamlı rehberlerden biri kabul ediliyor. 
 
Dikkat Çekenler
 
Tüm dünyayı tehdit eden terör atakları2015’e göre %14 artış gösterdi; 2015 yılında 3633 olarak tespit edilen terör atakları 2016’da 4151’e yükseldi. Batı ülkelerinde ise bu artış %174’e ulaştı.
Son 4 yıldan bu yana bir çok ülke için yükselen politik riskler, 2017’de bazı ülkeler için düşüş gösteriyor. Bu da ekonomik esneklikte ılımlı bir iyileşme olarak yorumlanıyor ve yatırımcılar için olumlu bir gelişme olduğu söylenebilir.
Amerika ve Avrupa arasındaki ayrıştırıcı rejim yaptırımları konusu İran, Rusya ve hatta Küba için belirsizlik yaratabilir. 
 
Enerji Sektörü Yine Odakta
 
Siber risklerin de hedefinde olan enerji sektörü politik risk ve terör ataklarından en çok zarar gören sektör oldu. 2016’da gerçekleşen terör saldırılarının %41’i enerji sektöründe arama ve üretim faaliyeti gösteren kuruluşları hedef aldı. 
 
Terör Saldırıları ve Politik Şiddet
 
Terör saldırıları devam ediyor ve daha çok ülkede, daha farklı yöntemler ile geniş bir sektör grubunu etkiliyor.Bu saldırıların etkileri yaşam kaybından, işletme kesintisine ve tedarik zincirindeki bozulmaya kadar değişiyor. Diğer şiddet riskleri de jeopolitik düzeyde gelişmekte ve savunma harcamalarını artırmakta, otoriter devlet biçimlerini güçlendirmekte ve devletler arasında fikir birliğini zayıflatmaktadır. Bu gelişmeler, özellikle petrol ve gaz, ulaşım ve perakende gibi sektörleri etkiliyor ve maddi hasarın ötesine geçen kriz yönetimi ile ilgili tehlikelerin dikkate alınması gerekiyor.
 
 Politik Risk
 
Gelişmiş ekonomilerde populism ve korumacı riskler, gelişmekte olan ülkelerde ve gelişmekte olan pazarlarda siyasi riskin artmasına neden olabilir. Siyasi riskler özellikle Ortadoğu ve Afrika'da yüksek seviyelerde olmakla birlikte, reform çabaları ve geçmişteki ekonomik düzeltme esnekliği artırdı.
Enerji piyasaları, gelişmekte olan birçok piyasa için ekonomik riskleri etkilemeye devam edecektir. Petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki beklenen istikrar, özellikle Asya'da ithalatçılara yönelikf inansal açıkları artırırken, üretici ülkeler için bazı ekonomik baskıları hafifletecektir.
 
 Önemli Detaylar
 
2016 yılında uluslararası terör gruplarının yıkıcı yükselişi daha fazla sektörü, daha fazla ülkeyi, daha farklı yöntemler ile tehdit etti. Aon Risk Haritaları’na göre, 2017 için,
 *Azerbeycan, Kuveyt, Zimbabve, Mozambik ve Etiyopya’nın politik risklerinin yükseldiği,
*Arjantin, Madagaskar, Gana ve Paraguay’da risklerin düştüğü, belirtiliyor.
*Terör ataklarının Arnavutluk, Avusturya, Almanya, İsviçre, Türkiye, Birleşik Krallık ve Vatikan’da artış gösterirken Bosna Hersek ve Slovakya’da düşüşe geçtiği görülüyor.
*Kolombiya sivil huzursuzluklar sebebi ile, politik risk ve politik şiddet konularından en yoğun zararı gören ülke oldu.
*Ortadoğu ve Kuzey Afrika (Irak, Suriye, Yemen ve Libya başta olmak üzere) politik şiddet konusunda en fazla riske sahip bölgelerin başında geliyorlar.
*Asya ülkeleri 2016’dan bu yana finansal maliyetlerindeki düşüşü ve gelişmiş pazar ilişkilerini olumlu yönde sürdürüyor.
*2015 yılına kadar en çok terör atağının yaşandığı ikinci bölge olan Güney Asya şimdi de Filipinler özelinde zorluklar yaşıyor. Bölgede yaşayan Radikal İslamcı gruplar en aktif ve yüksek profilli terör tehdidini oluşturuyor.
 
 
  05419504585