Acentelerden Sorunlara Çözüm Önerisi

 

Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu’nun (TÜSAF) “Gücümüzün Farkındayız Ortak Hareket İçin Hazırız” başlıklı sektör çalıştayı bu yıl Kuşadası’nda düzenlendi. 3 gün süren çalıştay için buluşan acenteler sektördeki sorunları masaya yatırdı. 20 farklı sorun tespit edildi ve bu konular üzerine çözüm önerilerinde bulunuldu.

TÜSAF, Kuşadası’ndaki çalıştaya katılanlar ve çalıştayı destekleyenler için bir teşekkür mesajı yayımladı. Mesajda 3 güren süren çalıştayda tartışılan konulardan da bahsedildi. Buna göre, 700’e yakın acentenin katıldığı çalıştayda sektöre ilişkin 20 farklı konuda sorunlar tespit edildi ve çözüm önerileri tartışıldı.

Sözü edilen sorunlar şöyle: İptal iadelerindeki komisyon sorunu, acentelik sözleşmeleri muğlak ve yoruma dayalı bölümlerin netleşmesi, acentelerin tanıtımı ile ilgili çeşitli mecralarda çalışma başlatılması, hasarda (ölümlü kazalar) sözleşmenin feshedilmesinin sonlanması, SAİK işleyişi (tüm dağıtım kanallarını kapsaması) disiplin ve denetimin yetersizliğinin giderilmesi, DASK konusunda acentenin ön planda olduğu bir satış yöntemi, mesleki sorumluluk poliçesinin tekrardan zorunlu hale gelmesi, acente birleşmeleri ile ilgili KOSGEB desteklerinin arttırılması ve güncellenmesi, trafik sigortalarındaki sorunların kalıcı olarak çözülmesi, portföy mülkiyet hakkının işler hale getirilmesi, dijital satış ile ilgili yeni düzenlemeler yapılması, acentenin bu mecrada güçlü olmasının sağlanması, eksper-acente ilişkileri, 5684’e uygun hareket etmeyen yapılar (fatura tahsilat büroları, callcenter, direk satış vs.), acente özlük hakları, zorunlu sigortalardaki komisyon artırımı, acente servis ve mini onarım aksaklıkları, tüm acente örgütlerinin ortak hareket etmesi, acentelik sözleşmelerinde fesih uygulamalarının net hale gelmesi, dağıtım kanalları arasındaki haksız rekabetin giderilmesi, devletim tüm süreçlerde taraflar arasında hakemlik yapması

Ayrıca teşekkür mesajında “Bu çalıştayda asıl amaçlanan; Sektörün tüm paydaşlarının ve tüm STK’ların, mesleği için sözü olan herkesin demokratik bir ortamda kendini ifade edebilmesiydi. Diğer taraftan bir bütün olduğumuzun resmini herkese göstermemiz oldu” ifadesi kullanıldı.

TÜSAF’ın resmi internet sitesinde yayımlanan mesaj şöyle:

Bilindiği üzere, 2007 yılında 5684 sayılı Kanun ve sonrasında çıkarılan yönetmelikler ile sektör bir düzen içinde çalışmaya başladı. Zaman içerisinde günün şartlarına göre yapılan birçok değişiklik bazı sorunları giderse de uygulamalarda aksaklıklar yaşanmaya devam etti.

Acentelerin etkinliğinin artırılması, yakın gelecek tehditlerinin derinlemesine ele alınması ve sonrasında sonuç alınması adına gerekli adımları görüşmek, gerek mevzuat gerekse de uygulamalar anlamında karşımıza çıkan aksaklıkları belirlemek, ilgili tüm paydaşların görüşlerini almak üzere 17- 18-19 Kasım 2017 tarihinde onlarca çalışma grubundan oluşan bir çalıştay düzenledik. Bu çerçevede, acenteler açısından yaşanan kronik sorunlar düzenlemiş olduğumuz çalıştay oturumlarında meslektaşlarımız tarafından ele alındı. Türkiye’nin hemen hemen tüm illerinden gelen yaklaşık 700 meslektaşımız, akademisyenler ve tüm muhataplar konuşulmadık tartışılmadık hiçbir konu bırakmadılar. Bu çalıştay da asıl amaçlanan; Sektörün tüm paydaşlarının ve tüm stk’ların, mesleği için sözü olan herkesin demokratik bir ortamda kendini ifade edebilmesiydi. Diğer taraftan bir bütün olduğumuzun resmini herkese göstermemiz oldu.

Söz Konusu Çalıştay Katılımcıları;

* Hazine Müsteşar Yardımcısı

* TSB Genel Sekreteri

* Neova Sigorta Genel Müdürü

* Quick Sigorta Genel Müdürü

* Tarsim Genel Müdürü

* İTO Meslek Komitesi

* İZTO Meslek Komitesi

* ATO Meslek Komitesi

* SAB

* AVSAD

* ANSADER

* SADER

* TÜSİAD

*PASAD

* SAİS

* SEİS

* TÜSAF (37 İL DERNEĞİ)

* AKADEMİSYENLER

* SEKTÖR BASINI

* SPONSORLARIMIZ (AXA Sigorta, Quick Sigorta, HDI Sigorta, Sompo Japan Sigorta, Neova Sigorta, Bereket Sigorta, TARSİM, Katılım Emeklilik, Fiba Emeklilik, Fibabanka, Findeks, RS Servis, Autoking, 2C Yazılım, BP)

Meslektaşlarımız çalışma gruplarında aşağıdaki sorunları belirlemişler ve çözüm önerilerini sunmuşlardır:

  • İptal iadelerindeki komisyon sorunu
  • Acentelik sözleşmeleri muğlak ve yoruma dayalı bölümlerin netleşmesi
  • Acentelerin tanıtımı ile ilgili çeşitli mecralarda çalışma başlatılması
  • Hasarda (ölümlü kazalar) sözleşmenin feshedilmesinin sonlanması
  • SAİK işleyişi (tüm dağıtım kanallarını kapsaması) disiplin ve denetimin yetersizliğinin giderilmesi
  • DASK konusunda acentenin ön planda olduğu bir satış yöntemi
  • Mesleki sorumluluk poliçesinin tekrardan zorunlu hale gelmesi
  • Acente birleşmeleri ile ilgili KOSGEB desteklerinin arttırılması ve güncellenmesi
  • Trafik Sigortalarındaki sorunların kalıcı olarak çözülmesi
  • Portföy mülkiyet hakkının işler hale getirilmesi
  • Dijital satış ile ilgili yeni düzenlemeler yapılması, Acentenin bu mecrada güçlü olmasının sağlanması
  • Eksper-Acente ilişkileri?
  • 5684’e uygun hareket etmeyen yapılar (fatura tahsilat büroları, callcenter, direk satış vs.)
  • Acente özlük hakları
  • Zorunlu sigortalardaki komisyon artırımı
  • Acente servis ve mini onarım aksaklıkları
  • Tüm acente örgütlerinin ortak hareket etmesi
  • Acentelik sözleşmelerinde fesih uygulamalarının net hale gelmesi
  • Dağıtım kanalları arasındaki haksız rekabetin giderilmesi
  • Devletim tüm süreçlerde taraflar arasında hakemlik yapması

Tüm konular enine boyuna tüm katılımcılar tarafından tartışıldı. Toplantının sonuç bölümünde çözümün muhataplarına sorunlar ve çözüm önerileri iletildi. Yetkililerin bu şekilde bir çalıştay ile acentelerin bir araya gelmesinden dolayı memnun olduklarını defalarca dile getirmesi bizi ayrıca mutlu etmiştir. Aldığımız ilk intiba sorunların çözümsüz olmadığı üzerinde çalışılması gerektiği şeklindedir. Çok yakın zamanda birkaç sorunun çözüleceğidir. Diğer sorunlarımızın da birlik beraberlik içinde zaman içerisinde çözüleceğine inanıyoruz.

Bugüne kadar çeşitli sebeplerden dağınık görünen yapımız düzenlediğimiz bu çalıştay sayesinde tek vücut olmuş herkesin gücümüzün farkında olmalarını sağlamıştır. Bu tür istişari toplantıların daha sık yapılması ve her şeyi bir kenara bırakarak ortak aklın öncelenmesi TÜSAF olarak benimsediğimiz bir durumdur.

Davetimizi geri çevirmeyip katılım gösteren Hazine Müsteşar yardımcımız Sayın Dr. Ahmet Genç’e, TSB Genel Sekreteri Sayın Mehmet Akif Eroğlu’na, Neova Sigorta Genel Müdürü Sayın Özgür Bülent Koç’a ve ekibine, Quick Sigorta Ceo’su Sayın Levent Uluçeçen’e, Genel Müdür yardımcısı Sayın İsmail Kızılbay’a, Sayın Ahmet Yaşar’a, Tarsim genel Müdürü Sayın Yusuf Cemil Satoğlu’na, Rs Servis Genel Müdürü Sayın Ünal Ünaldı’ya, Autoking Genel Müdürü Ayhan Dayoğlu’na, 2C Yazılım Genel Müdürü Sayın Mehmet Bozkurt’a, Neosinerji Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Sayın Mehmet Üst’e, Değerli Basın Mensupları Sayın Can Kantar’a, Sayın Çetin Erdoğan’a, Sayın Birant Yıldız’a, destek olan tüm sponsorlarımıza, Değerli Akademisyenlerimiz Murat Özbolat’a, Sayın Sabri Serkan Kızılsu’ya, Sayın Mehmet İsel’e, Eksperlerimize, Ticaret Odaları Sigortacılık Meslek Komitelerine, Tüsaf içinde bulunan bulunmayan tüm Acente Dernek Başkanlarına ve yönetimlerine, Çalıştaya olağanüstü bir ilgi gösterip mesleklerine sahip çıkan, ceplerinden ciddi para harcayarak ve vakit ayırarak çözümün bir parçası olarak katılım gösteren tüm meslektaşlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.

Saygılarımızla,

TÜSAF Yönetim Kurulu

  05419504585